Kešu zlomky mají výbornou chuť jako klasické celé kešu oříšky. Kešu ořechy jsou výborným zdrojem hořčíku, mědi, fosforu, manganu a zinku, vitamínů B1 a B2 a nenasycených mastných kyselin.
Více
Něco málo k původu a pěstování
Kešu je název pro jedlé jádro plodu vysokého tropického stromu s názvem Ledvinovník západní (Anacardium occidentale).
Jaké látky a živiny kešu obsahují?
- Bohatý zdroj bílkovin - nabírání svalové hmoty, zvýšení výkonnosti, spalování tuků (ve 100 g kešu je cca 17 g proteinu)
- Zdravé tuky - kešu obsahuje přibližně 82% nenasycených mastných kyselin, jsou zdravé pro srdce a snižují cholesterol
- Vitamíny a minerály - obsahuje vitamín K (je důležitý pro kosti), E, B6 a minerály jako hořčík (zlepšuje spánek, zpomaluje stárnutí), draslík (pomáhá proti srdečním onemocněním), fosfor a zinek (podporují správnou funkci nervové soustavy)
Příprava a použití
Kešu doporučujeme před konzumací na 12 hodin namočit a poté propláchnout - stejně jako všechny ostatní ořechy, i kešu obsahují antinutrienty, které zhoršují trávení. Procesem máčení se výrazně zlepšují nutriční hodnoty - dojde k tzv. aktivaci, v této fázi jsou oříšky nejhodnotnější.
Oblíbenou a velmi chutnou variantou jsou kešu půlky, které můžete využít na posypání sladkých i slaných jídel nebo na výrobu domácího kešu másla.
Tip
Kešu zlomky si můžete pohodlně přidat do kaší nebo jogurtů. Také se výborně hodí do salátů, pod maso nebo na posypání dezertu.
Kešu se řadí k nejoceňovanějším ořechům. Jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Obsahují živiny, které jsou důležité pro správnou funkci nervové soustavy.
Složení: Kešu ořechy 100% (zlomky)
Země původu: Vietnam, Indie, Afrika
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého.
Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
na 100 g | |
Energetická hodnota | 2314 kj / 553 kcal |
Tuky | 43,9 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 7,8 g |
Sacharidy | 30,2 g |
– z toho cukry | 5,9 g |
Vláknina | 3,3 g |
Bílkoviny | 18,2 g |
Sůl | 0,1 g |