Xylitol je nízkokalorické, naprosto přírodní sladidlo stejné struktury jako řepný cukr, vyrobené z březové kůry.
Více
Xylitol v bodech
- Patří do kategorie cukerných alkoholů, zažitý název je také „březový cukr“
- Vyrábí se z dřevin, či kukuřice – výrobní proces se liší, produkt je ve výsledku identický
- Příjemní sladká chuť velmi blízká cukru, sladivost jako cukr
- Ve 100g obsahuje 240kcal, vhodný pro redukci hmotnosti
- Vyšší cena v porovnání s Erythritolem
- Vhodné pro diabetiky, glykemický index = 15, nezvedá hladinu krevního cukru, tudíž nedochází k vyplavování inzulínu
Při konzumaci nadměrného množství může mít mírně projímavé účinky, dlouhodobě nebyly prokázány žádné negativní účinky na organismus
Xylitol je vynikající prostředek pro zuby. Mnohé studie prokazují, že například žvýkačky slazené 100% xylitolem snižují zubní – bakteriální plak. V něm se vyskytují mikroorganismy, které zapříčiňují rozklad sacharidů na organické kyseliny. Tyto kyseliny spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, což vede ke vzniku zubního kazu. Xylitol je tedy vhodný prostředek předcházející zubnímu kazu. Pokud chceme využít jeho blahodárného účinku na zubní sklovinu, stačí lžičku (cca 3 g) rozpustit na jazyku a uchovávat v ústech asi minutu – po jídle. Můžeme si xylitol dát například do zubní pasty, nicméně nejjednodušší způsob je úplně nahradit xylitolem řepný cukr a sladit s ním teplé i studené nápoje. Díky tomu jsou zuby s xylitolem v neustálém kontaktu a bakterie, způsobující zubní kaz a povlak, bez cukrů hynou.
Pro srovnání, Erythritol v bodech
- Patří do kategorie cukerných alkoholů
- Vyrábí se z ovoce, či kukuřice
- Příjemní sladká chuť velmi blízká cukru, sladivost přibližně 70% cukru
- Ve 100g obsahuje 20kcal, velmi vhodný pro redukci hmotnosti
- Nižší cena v porovnání s Xylitolem
- Velmi vhodné pro diabetiky, glykemický index = 0, nezvyšuje hladinu krevního cukru, tudíž nedochází k vyplavování inzulínu
Při konzumaci nadměrného množství může mít mírně projímavé účinky, dlouhodobě nebyly prokázány žádné negativní účinky na organismus
Složení: Sladidlo xylitol
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal
Dostupné gramáže: 500 g
Země původu: Finsko
Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého.
Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Gramáž | 500g |
---|
Energetická hodnota | 1005 kj / 240 kcal |
Tuky | 0,1 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 99 g |
– z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 0,1 g |
Sůl | 0 g |
Gramáž | 500g |
---|
Je kokosový cukr opravdu zdravější? A co ostatní sladidla?
Bílý cukr je rafinovaný jed, zlo, zabiják, … obdobných přirovnání bys našel spoustu. Ale co je na tom pravdy? A jak je na tom např. oblíbený kokosový cukr, třtinový cukr, med, různé sirupy, … ? Odpovědi ti dá náš rádce.
Čekankový sirup: fenomén na poli alternativního slazení
Chceš nahradit bílý cukr něčím, co dává opravdu smysl? Pak dej na čekankový sirup. Překvapí tě jeho příjemně sladká chuť a přitom vynikající nutriční hodnoty.
Co je xylitol? Březový cukr jako zdravá alternativa slazení
Hledáš zdravou alternativu slazení? Tak xylitol, nebo také březový cukr, může být jednou z nich. Chceš vědět víc? Čti našeho rádce.