Tapioka je zdravý zdroj komplexních polysacharidů s nízkým obsahem cholesterolu. Neobsahuje lepek, a proto může být součástí bezlepkové diety.
Více
Tapiokový škrob jemně mletý, přirozeně bezlepkový a s neutrální chutí, což je velká výhoda oproti ostatním škrobům, které mění chuť pokrmů. Má nízkou želatinizační teplotu, vysokou kypřící schopnost, stabilitu při mražení, váže molekuly tuků a je čirý (průhledný), což je důležité pro vzhled jídel.
Surovina z níž se tapiokový škrob vyrábí se nazývá maniok (kasava / yuca / tapioka). Jedná se o tropickou škrobnatou plodinu původem z Amazonie, jejíž hlíza je podobná velké sladké bramboře. Důležité je zmínit, že tapiok je po rýži a kukuřici nejdůležitějším zdrojem výživy v tropech.
Tapioka je zdravý zdroj komplexních polysacharidů s nízkým obsahem cholesterolu. Neobsahuje lepek, a proto může být součástí bezlepkové diety. Tapioca obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je také zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. V menší míře obsahuje tapioka také některé vitamíny skupiny B jako jsou foláty, thiamin, pyridoxin (vitamin B6), riboflavin a kyselina pantothenová.
Podle jógy patří tapiokový škrob mezi „sattvická“ jídla, tedy nejčistší a ideální potravu. Je to velmi kvalitní výrobek pro přípravu mnoha jídel např. Brazilských bochánků. Vhodný i pro přípravu domácí kosmetiky, díky své schopnosti pohlcovat olej.
Tapiokový škrob se používá zejména v mezinárodní kuchyni, díky svým unikátním vlastnostem je pro mnoho pokrmů nezastupitelný.
Složení: nativní tapiokový škrob
Gramáž | 400g |
---|
na 100 g | |
Energetická hodnota | 1455 kJ / 348 kcal |
Tuky | 0 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 87,1 g |
– z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0,02 g |