Kulatozrnná rýže se díky svému tvaru a vysokému obsahu škrobu nejlépe hodí na přípravu italských krémových rizot. Snadno zasytí a skvěle chutná.
Více
Rýže kulatozrnná
Vlastnosti a výhody
Kulatozrnná rýže je malá a baculatá, má vysoký obsah škrobu, a proto snadno pohlcuje vodu. Po uvaření je měkká, lehce lepivá a krásně krémová. Snadno zasytí a je přirozeně bezlepková.
Použití
Hodí se ideálně na přípravu krémového rizota, ale také na chutné nádivky či sladké rýžové kaše a koláče či na španělskou paellu.
Způsob přípravy
Na rizoto si nejdříve osmažíme cibulku (případně také česnek) na másle či olivovém oleji, za chvíli přidáme rýži a společně chvíli restujeme. Pro kvalitní chuť italského rizota je vhodné přidat asi skleničku vína a nechat odpařit. Poté postupně přiléváme nejlépe horký zeleninový vývar (můžete také vodu) a promícháváme asi po dobu 20-25 minut, dokud rýže nezměkne a všechna voda se neodpaří. Na závěr přidáme další máslo a hoblinky parmezánu.
Složení: Rýže kulatozrnná loupaná 100 %.
Země původu: Čína
Skladování: Skladujte v temném, chladném a suchém místě.
Může obsahovat stopy lepku.
Gramáž | 1000g |
---|
na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 496 kJ / 357 kcal |
Tuky | 0,6 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 77 g |
– z toho cukry | 0,3 g |
Vláknina | |
Bílkoviny | 7,5 g |
Sůl | 0,01 g |
Gramáž | 1000g |
---|