Červená rýže obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamín E a velmi cenné minerální látky: vápník, hořčík a fosfor. Slupka obsahuje veškeré tyto vitamíny a minerály, a proto je hnědá rýže natural výživově hodnotnější než rýže bílá. Více
Červená rýže natural
Tento neobvyklý druh rýže pochází z Thajska a jedná se o speciálně kultivovaný hybrid rýže divoké a dlouhozrnné. V Evropě se červená rýže také pěstuje ve francouzském regionu Camargue. Tato rýže má ale kratší zrna, tmavě červenou barvu a po uvaření je lepkavá.
Červená rýže je specifická svou nazrzlou až hnědou barvou a příjemnou chutí po oříšcích. Jedná se o klasickou neloupanou rýži, která si díky slupce zachovává plnou rýžovou chuť a po uvaření zůstává křupavá. Díky slupce lze konzumaci hnědé rýže přirovnat ke konzumaci špaldové pšenice, bulguru či krupek. Zachovává si svou pevnost i tehdy, když se přepeče nebo mírně rozvaří.
Červená rýže obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a stopových prvků jako jsou vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamín E a velmi cenné minerální látky, které uvítají především vegetariáni: vápník, hořčík a fosfor. Červená rýže nabízí také vyšší obsah tuku (nenasycených mastných kyselin). Důležitý je v ní také obsah draslíku, který pomáhá regulovat metabolismus tekutin v těle – působí proti zadržování vody v těle. Dále jsou v červené rýži přítomny antokyany, což je skupina antioxidantů prokazatelně působící jako prevence proti rakovině. Slupka obsahuje veškeré tyto vitamíny a minerály, a proto je hnědá rýže natural výživově hodnotnější než rýže bílá.
Tato rýže má široké uplatnění v přípravě pokrmů. Hodí se k přípravě sladkých i slaných nákypů, jako příloha nebo jako zavářka do polévek.
Návod k přípravě
Červenou rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme ji do hrnce s čistou vodou. Poměr vody a rýže je 2:1. Přidáme kapku oleje a špetku soli. Na mírném ohni vaříme cca 40 – 50 minut pod pokličkou. Pro zkrácení doby vaření je vhodné rýži namočit přes noc.
Složení: Rýže červená
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal
Dostupné gramáže: 1000g
Země původu: Vietnam
Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého.
Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Gramáž | 1000g |
---|
na 100 g | |
Energetická hodnota | 1510 kj / 361 kcal |
Tuky | 3 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0,8 g |
Sacharidy | 72 g |
– z toho cukry | 0,7 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 9 g |
Sůl | 0,02 g |
Gramáž | 1000g |
---|