Mandle jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E. Také jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Více
Mandle jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E. Také jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též významné množství hořčíku, draslíku a železa. Obsah vápníku v mandlích (266 mg/10g) je o hodně vyšší než v mléku.
Mandle: něco málo k původu a pěstování
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi.
Jaké látky a živiny mandle obsahují?
- Bohatý zdroj bílkovin (až 20%), ve srovnání s masem a rybami (15-20%). Mandle obsahují celý komplex esenciálních aminokyselin – díky tomu je bílkovina z mandlí velice hodnotná a dobře vstřebatelná
- Kvalitní tuky – více než polovina hmotnosti tvoří zdravé tuky, především mononenasycené (34,1%) a polynenasycené (11%). Mandle obsahují velké množství kyseliny linolové, která je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy
- Vitamíny a minerály – V mandlích nalezeme vysoké množství hořčíku, vápníku, fosforu, vit. sk. B, E a další.
Příprava a použití mandlí
Mandle doporučujeme před konzumací na 12 hodin namočit a poté propláchnout – stejně jako všechny ostatní ořechy, i mandle obsahují antinutrienty, které zhoršují trávení. Procesem máčení se výrazně zlepšují nutriční hodnoty – dojde k tzv. aktivaci, v této fázi jsou oříšky nejhodnotnější.
Zajímavým produktem je také mandlová mouka, kterou můžete nahrazovat klasickou – díky tomu získáte mouku bez lepku s vysokým obsahem živin.
Mandle skvěle chutnají jen tak samotné, ale také…
- si mandle můžete přidat do müsli, kaše, jogurtu, domácí granoly, salátu, smoothie
- jako ozdobu při pečení
- mandle jsou ideální na výrobu mandlového mléka, másla a sýru
- rozemletím získáte mandlovou moučku, která je vhodná v low-carb dietě na výrobu palačinek, dortů, cukroví, ale třeba i pizzy a pečiva
TIP
Připravte si lahodné mandlové mléko – mandle stačí namočit na 12 hodin, rozmixovat a poté přecedit přes síto. Můžete přidat kapku slunečnicového oleje a špetku soli. Doporučujeme uchovávat v lednici nejdéle 48 hodin. Mandlové mléko je skvělou alternativou klasickému mléku nejen díky vysokému obsahu vápníku. Skvěle se hodí pro všechny s intolerancí k laktóze.
O mandlích se říká, že mají pozitivní vliv na nervový systém, hladinu cholesterolu, srdce a arterisklerózu, problémy s kostmi atd.
Složení: Mandle 100% (odrůda Carmel)
Administrativní zařazení: Skořápkové plody, jádra
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal nebo gastro balení
Země původu: USA
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého. Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Energetická hodnota | 2531 kj / 605 kcal |
Tuky | 52 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 5 g |
Sacharidy | 8 g |
– z toho cukry | 5 g |
Vláknina | 6 g |
Bílkoviny | 20 g |
Sůl | < 0,1 g |