Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Mandle jsou zdrojem antioxidantu vitamínu E a minerálů železa, hořčíku a draslíku. Více
Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Mandle jsou zdrojem antioxidantu vitamínu E a minerálů železa, hořčíku a draslíku.
Něco málo k původu a pěstování mandlí
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi.
Jaké látky a živiny mandle obsahují?
- Bohatý zdroj bílkovin (až 20%), ve srovnání s masem a rybami (15-20%). Mandle obsahují celý komplex esenciálních aminokyselin – díky tomu je bílkovina z mandlí velice hodnotná a dobře vstřebatelná
- Kvalitní tuky – více než polovina hmotnosti tvoří zdravé tuky, především mononenasycené (34,1%) a polynenasycené (11%). Mandle obsahují velké množství kyseliny linolové, která je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy
- Vitamíny a minerály – V mandlích nalezeme vysoké množství hořčíku, vápníku, fosforu, vit. sk. B, E a další
Příprava a použití mandlí
Loupané mandle se hodí přímé konzumaci – do misky a „ďobat“. Případně je možné je nasekat a přidat do oblíbených pokrmů pro zlepšení jejich chuti a nutričních hodnot. Zajímavým produktem je také mandlová mouka, kterou můžete nahrazovat klasickou – díky tomu získáte mouku bez lepku s vysokým obsahem živin.
Mandle skvěle chutnají jen tak samotné, ale také…
- si mandle můžete přidat do müsli, kaše, jogurtu, domácí granoly, salátu, smoothie
- jako ozdobu při pečení
- mandle jsou ideální na výrobu mandlového mléka, másla a sýru
- rozemletím získáte mandlovou moučku, která je vhodná v low-carb dietě na výrobu palačinek, dortů, cukroví, ale třeba i pizzy a pečiva
TIP
Připravte si lahodné mandlové mléko – mandle stačí namočit na 12 hodin, rozmixovat a poté přecedit přes síto. Můžete přidat kapku slunečnicového oleje a špetku soli. Doporučujeme uchovávat v lednici nejdéle 48 hodin. Mandlové mléko je skvělou alternativou klasickému mléku nejen díky vysokému obsahu vápníku. Skvěle se hodí pro všechny s intolerancí k laktóze.
O mandlích se říká, že mají pozitivní vliv na nervový systém, hladinu cholesterolu, srdce a arterisklerózu, problémy s kostmi atd.
Složení: Mandle 100%
Administrativní zařazení: Skořápkové plody, jádra
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal nebo gastro balení
Země původu: USA
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého. Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Gramáž | 1000g |
---|
Energetická hodnota | 2699 kj / 645 kcal |
Tuky | 56 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 4 g |
Sacharidy | 6 g |
– z toho cukry | 4 g |
Vláknina | 12 g |
Bílkoviny | 26 g |
Sůl | < 0,1 g |
Gramáž | 1000g |
---|