Mandle jsou zdrojem antioxidantu vitamínu E a minerálů železa, hořčíku a draslíku. Pražené a solené mandle jsou vhodné jako pochoutka k televizi nebo při oslavách.
Více
Naše mandle vypražené do křupava se špetkou soli jsou pravým gurmánským zážitkem.
Něco málo k původu a pěstování
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi.
Jaké látky a živiny mandle obsahují?
- Bohatý zdroj bílkovin (až 20%), ve srovnání s masem a rybami (15-20%). Mandle obsahují celý komplex esenciálních aminokyselin – díky tomu je bílkovina z mandlí velice hodnotná a dobře vstřebatelná
- Kvalitní tuky – více než polovina hmotnosti tvoří zdravé tuky, především mononenasycené (34,1%) a polynenasycené (11%). Mandle obsahují velké množství kyseliny linolové, která je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy
- Vitamíny a minerály – V mandlích nalezeme vysoké množství hořčíku, vápníku, fosforu, vit. sk. B, E a další.
Složení: Jádra mandlí 98 %, sůl 1,5 %, řepkový olej 0,5 %
Země původu: USA
Doporučení: Skladujte na suchém místě a mimo dosah slunečního záření
Upozornění: Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého
Gramáž | 500g |
---|
na 100 g | |
Energetická hodnota | 2541 kj / 607 kcal |
Tuky | 55 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 5 g |
Sacharidy | 17 g |
– z toho cukry | 5 g |
Vláknina | 10,5 g |
Bílkoviny | 21 g |
Sůl | 2 g |
Gramáž | 500g |
---|