Kombucha má pozitivní účinky na lidský organizmus, obsahuje probiotika a antioxidanty, které se podílí na odstraňování škodlivých bakterií a mikroorganizmů z těla. Více
Kombucha
Je druh čaje, který vzniká kvašením (fermentací) speciální „kombuchové“ kultury. Tradice tohoto nápoje sahá tisíce let zpátky do historie. Má pozitivní účinky na lidský organizmus, jako jiné čaje a navíc obsahuje probiotika. Kombucha také obsahuje antioxidanty, které se podílí na odstraňování škodlivých bakterií a mikroorganizmů z těla. Tímto způsobem je možné se zbavit některých onemocnění.
- Kombucha je bohatým zdrojem probiotik – probiotika pozitivně působí na váš zažívací trakt, také zmírňují zánět a v konečném důsledku mohou pomoci i při hubnutí.
- Kombucha obsahuje zelený čaj – zelený čaj je zdravý díky obsahu mnoha bioaktivních složek, jako jsou polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty. Kombucha, která je vytvořena ze zeleného čaje obsahuje tedy tyto látky a má stejné účinky na naše zdraví. Studie ukazují, že pravidelným pitím zeleného čaje lze spálit více kalorií a tím snížit množství viscerálního tuku, snížit hodnoty škodlivého cholesterolu a lépe udržovat hodnoty krevního cukru.
- Kombucha obsahuje antioxidanty – antioxidanty jsou látky, které bojují s radikály, což jsou látky, které svojí reaktivitou ničí struktury našich buněk. Studie prováděné na potkanech ukazují, že pravidelným užíváním kombuchy je možné redukovat až 70% toxického vlivu na játra způsobeného toxickými metabolity nebo toxickými látkami, které přijímáme potravou.
- Kombucha zabíjí bakterie – jedna z hlavních látek, které je produkovaná během kvašení kombuchy je kyselina octová, která podobně jako polyfenoly, je schopná redukovat mnoho škodlivých bakterií v našem těle. Kombucha vyrobené z černého nebo zeleného čaje má zřejmě silné antibakteriální účinky, zejména proti bakteriím, které působí infekce a také proti kvasinkám.
- Kombucha snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění – užívání kombuchy může mít příznivý vliv na dva parametry této nemoci, a to na hladinu LDL a HDL cholesterolu. LDL cholesterol je přezdíván jako „zlý“ a HDL jako „hodný“.
- Kombucha by mohla pomoci v léčbě cukrovky druhého typu – studie ukazuje vliv kombuchy na hladinu cukru v krvi, kterou snižuje. Také příznivě působí na funkci ledvin a jater.
- Kombucha jako prevence rakoviny – v laboratorních testech kombucha zabraňovala vzniku a šíření nádorových buněk pomocí polyfenolů a dalších antioxidantů. Antioxidanty zřejmě působí tak, že blokují mutaci genů, které vede k přeměně zdravé buňky v nádorovou a že tyto látky také blokují růstové faktory nádorových buněk.
Složení
Kombucha Heřmánek: voda, odvar z heřmánku (50%) a ze zeleného čaje (50%),cukr.
Kombucha Zelený čaj: voda,odvar ze zeleného čaje,cukr,kvasinkové kultury a mléčná bakterie
na 100 ml | |
Energetická hodnota | 76,8 kj / 18,4 kcal |
Tuky | 0 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 4,6 g |
– z toho cukry | 4,6 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0 g |