Kešu ořechy jsou výborným zdrojem hořčíku, mědi, fosforu, manganu a zinku, vitamínů B1 a B2 a nenasycených mastných kyselin. Více
Kešu ořechy jsou výborným zdrojem hořčíku, mědi, fosforu, manganu a zinku, vitamínů B1 a B2 a nenasycených mastných kyselin.
Něco málo k původu a pěstování kešu ořechů
Kešu je název pro jedlé jádro plodu vysokého tropického stromu s názvem Ledvinovník západní (Anacardium occidentale).
Jaké látky a živiny kešu obsahují?
- Bohatý zdroj bílkovin – nabírání svalové hmoty, zvýšení výkonnosti, spalování tuků (ve 100 g kešu je cca 17 g proteinu)
- Zdravé tuky – kešu obsahuje přibližně 82% nenasycených mastných kyselin, jsou zdravé pro srdce a snižují cholesterol
- Vitamíny a minerály – obsahuje vitamín K (je důležitý pro kosti), E, B6 a minerály jako hořčík (zlepšuje spánek, zpomaluje stárnutí), draslík (pomáhá proti srdečním onemocněním), fosfor a zinek (podporují správnou funkci nervové soustavy)
Tipy pro milovníky kešu – RageFitness má v nabídce kešu oříšky na všechny způsoby, vyzkoušejte také:
Kešu půlky, nebo kešu zlomky – lahodné kešu za výhodné ceny. Milovníci slaných chutí by neměli přehlédnout kešu pražené solené. Pokud chcete vyzkoušet naprostou extra třídu mezi kešu, rozhodně se mrkněte na kešu jádra extra velké – jsou také extra chutné. Za zmínku stojí také kešu půlky pražené nasucho – díky pražení se plně rozvine krémová chuť oříšků. Z pražených kešu se pak dále vyrábí například kešu krémy. A pokud jste spíše na sladké, rozhodně vyzkoušejte lahodné kešu v kokosu a bílé čokoládě.
Příprava a použití kešu ořechů
Kešu doporučujeme před konzumací na 12 hodin namočit a poté propláchnout – stejně jako všechny ostatní ořechy, i kešu obsahují antinutrienty, které zhoršují trávení. Procesem máčení se výrazně zlepšují nutriční hodnoty – dojde k tzv. aktivaci, v této fázi jsou oříšky nejhodnotnější.
Oblíbenou a velmi chutnou variantou jsou kešu zlomky, které si pohodlně můžete přidat do kaší nebo jogurtů. Také se výborně hodí do salátů, pod maso nebo na posypání dezertu.
TIP
Výborný veganský sýr – i to se dá vykouzlit z kešu oříšků. Hrníček horké vody nalijte do mixéru, přidejte hrníček kešu jader a mixujte. Ingredience vytvoří hmotu konzistence krémového sýru. Dochuťte kurkumou, česnekem, chilli, kmínem a sušeným droždím. Vydrží až 7 dní v lednici v uzavřené nádobě.
Kešu se řadí k nejoceňovanějším ořechům. Jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Obsahují živiny, které jsou důležité pro správnou funkci nervové soustavy.
Složení: Kešu 100%, velikost: W320
Administrativní zařazení: Skořápkové plody, jádra
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal nebo gastro balení
Země původu: Vietnam
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého. Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Gramáž | 1000g |
---|
Energetická hodnota | 2314 kj / 553 kcal |
Tuky | 43,9 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 7,8 g |
Sacharidy | 30,2 g |
– z toho cukry | 5,9 g |
Vláknina | 18,2 g |
Bílkoviny | < 0,1 g |
Sůl | 3,3 g |
Gramáž | 1000g |
---|