Kakaové boby (laicky nazývané čokoládové boby) používají nejen profesionálové, velkou oblibu a uplatnění mají také u lidí v běžných domácnostech. A proč? Jelikož po konzumaci téhle super food nám ona pomáhá zvládat stresové situace. Zní to bláznivě a nebo na tom bude trocha pravdy? Spíše to druhé. Více
Kakaové boby RAW
Kakaovník pochází původně z Jižní Ameriky, kde vyly kakaové boby natoli ceněné , že se používaly i jako platidlo. Do Evropy wse pak kakao dostalo díky Hernánu COrtezovi a dále se rozšířilo do zbytku světa. V současnosti se ale pěstuje v tropických oblastech celého světa planety a vy se tak můžete setkat například s ekvádorskýcm, indonéským nebo nigerejským kakaovým bobem.
Účinné látky a vliv na organismus
Obsah účinných látek samozřejmě zaleží na regionu, ve kterém kakaovník rostl.
Polyfenoly – flavonoidy a flavonoly ale obsahují i katechiny a epikatechiny. Polyfenoly slouží v kakaových bobech jako ochrana proti škůdcům. Za typickou chutí jsou zase flavonoly které dodávají tu hořkou příchuť. Tyhle látky obsažené mají blahodárný vliv na zdraví člověka. Od imunity až po zdraví cév a srdce, či mozku.
Další zajímavou látkou je Theobromin který působí jako ten booster pro energii těla. Je velice silný antioxidant hlavně pro kardiovaskulární zdraví. Dále je velice nabitý obsahem minerálních látek s dobrou biodostupnosti, mezi kterými vede hlavně magnesium, měď a draslík.
Kakaové boby nám tedy nejen zlepší, zdraví těla(kardiovaskulární systém, diabetes až po alzheimerovu chorobu) ale pomůže zlepšit i kognitivní funkce( jako nootropikum) a to už stojí za vyzkoušení.
Kde všude je můžeme využít?
- na posypání – boby posypte hotové moučníky, ovocné saláty nebo si je přidejte do oblíbené kaše či jogurtu
- nápoje – boby se dají při mixování přidat i do smoothie
- dezerty – rozmixované boby můžete využít ve vašich klasických sladkých receptech místo běžného kakaa
- do kuchyně na přípravu pokrmů
- před tréninkem jako booster
- před důležitým jednáním jako nootropikum
- nebo jen pro zahnaní chutě na sladké
Kakové boby jsou vlastně 100% kakao, takže jich nikdy nespotřebujete tolik, jako běžně dostupného obyčejného kakaa. Pro zahnání hladu se dají jíst i samotné. Rychle zasytí a vy tak můžete odehnat chuť na sladké. Při prvním ochutnání je jejich chuť silně hořká, což vás může překvapit. Při dalších soustech si ale tuto nezvyklou chuť snadno oblíbíte.
Složení: 100 % kakaové boby
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal, pro delší trvanlivost produktu
Dostupné gramáže: 1000 g
Země původu: Peru
Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého.
Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Gramáž | 1000g |
---|
na 100 g | |
Energetická hodnota | 2780kJ / 673 kcal |
Tuky | 52 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 33 g |
Sacharidy | 14,5 g |
– z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 14 g |
Bílkoviny | 11 g |
Sůl | 0 g |
Gramáž | 1000g |
---|