Jáhly jsou považovány za super potravinu, neboť jsou jednoduše úžasné. Nejen, že mají blahodárný vliv na lidský organismus, ale dají se z něho vykouzlit chutné variace pokrmů od sladké jahelné kaše po slanou přílohu provoněnou bylinkami.
Více
Jáhly - proso
Vyloupaná žlutá zrnka prosa, obilnina s průměrem cca. 1 mm. Jeden ze základních kamenů zdravé výživy.
Jáhly jsou vysoce výživná a bezlepková potravina plná zdraví prosperujících látek. Z minerálních látek obsahují např. hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo, zinek, vitamin B1 a B2. Jáhly též patří díky vysoké hladině vlákniny mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem vhodné pro redukční dietu.
Výroba jáhel
Probíhá loupáním prosa, kdy vznikají malé žluté kuličky s průměrem asi jeden milimetr. Pro konzumaci se nejdříve musejí uvařit. Délka vaření je cca 10-15 minut.
Jáhly patřily mezi tradiční českou surovinu. Dříve se český stůl bez jáhel neobešel. Hospodyňky z nich pekly jahelníky s tvarohem a ovocem, vařily sladké kaše s medem a ořechy či je mastily slaninou a následně podávaly jako přílohu. Svatby, Velikonoce i Vánoce se nesly v jáhlovém stylu, v průběhu staletí však bohužel byly vytěsněny rýží, brambory, těstovinami a jinými alternativními surovinami, které zdaleka neobsahovaly ani polovinu zdravých prospěšných látek jako jáhly.
Obsažený křemík je významný antioxidant, který je důležitý pro podporu růstu a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů, které když jsou málo vyživeny, trpí zvýšenou lámavostí, křehkostí a vypadáváním, křemík jim opět dokáže navrátit sílu. Dále se křemík uplatňuje na zdravém vzhledu a pružnosti kůže, podporuje regeneraci svalové tkáně, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran, podílí se na syntéze vitaminu B1 a působí preventivně proti osteoporóze.
Jáhly se řadí mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové a zásadité. Dle čínské medicíny se zařazují do potravin, jež zahřívají. Vzhledem k tomu, že při vaření nevytvářejí sliz, jsou vhodné pro lidi, které trpí zahleněním dýchacích cest. Díky vysoké koncentraci živin, minerálních látek a vitaminů se konzumací jáhel posilují oči, ledviny, podporuje se rekonvalescence a prevence před tělesným vyčerpání. Díky vyššímu obsahu železa je vhodné doporučit konzumaci prosa a jáhel anemickým pacientům.
Jáhly jsou považovány za super potravinu, neboť jsou jednoduše úžasné. Nejen, že mají blahodárný vliv na lidský organismus, ale dají se z něho vykouzlit chutné variace pokrmů od sladké jahelné kaše s ořechy a mákem, přes švestkový jahelník, meruňkové jahelné knedlíčky, kokosové kuličky, slanou přílohu provoněnou bylinkami, či je jen tak zavařit namísto nudlí do polévky.
Složení: Jáhly
Země původu: Ukrajina
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal
Dostupné gramáže: 1000 g
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého.
Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Gramáž | 1000g |
---|
Energetická hodnota | 1324 kj / 316 kcal |
Tuky | 1,3 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 62 g |
– z toho cukry | 2,5 g |
Vláknina | |
Bílkoviny | 11,5 g |
Sůl | 0 g |
Gramáž | 1000g |
---|