Hrách je skvělým zdrojem vlákniny a rostlinné bílkoviny. Vyniká snadnou a rychlou přípravou a jemnou chutí. Navíc se hojně pěstuje na našem území, a tak by neměl chybět v žádné české kuchyni. Více
Hrách zelený loupaný půlený
Plody bobovité rostliny hrachu setého jsou lusky, které obsahují žlutá nebo zelená semena. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) se řadí do luštěnin. Mezi žlutým a zeleným hrachem není velký chuťový rozdíl. Jsou podobné i ve složení. Díky obsahu minerálních látek, hlavně draslíku a fosforu, karotenů a vitamínů skupiny B a C, má hrách velmi pozitivní vliv na naše zdraví, a to jak fyzické, tak i mentální. Řadí se k významným antioxidantům, a tak chrání naši imunitu, a navíc pomáhá proti stresu a zažívacím potížím.
Další výhodou loupaného a půleného hrachu je rychlá a snadná příprava, jelikož jej už není třeba namáčet. Stačí jen povařit po dobu 40 minut. Nejznámější je typická hrachová polévka či kaše. Hrách však můžete přidat do polévek s dalšími luštěninami nebo použít na přípravu různých pomazánek. Poslouží i jako zdravá příloha. Existuje celá řada receptů například na hrachové bramboráčky, lívanečky, dokonce i hrachový hummus. Výborně se hodí v kombinaci s obilovinami, které pomáhají luštěninám ještě lépe využít rostlinou bílkovinu. Kromě krup, hrách výborně chutná.
Složení: Hrách zelený loupaný půlený 100%
Země původu: Česko, Slovensko
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
Gramáž | 1000g |
---|
Energetická hodnota na 100 g | 1228 kJ / 293 kcal |
Tuky | 1,3 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 61 g |
– z toho cukry | 4,5 g |
Vláknina | |
Bílkoviny | 23 g |
Sůl | 0,1 g |
Gramáž | 1000g |
---|