Cizrna, které se říká i „římský hrách“, patří mezi kvalitní luštěniny, které jsou velmi prospěšné. Na rozdíl od podobných luštěnin navíc nenadýmá a je vhodnou potravinou pro osoby alergické na lepek. Dokáže snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu , kladně působí na trávení a snižuje hladinu cukru v krvi. Konzumuje se vařená nebo tvoří základ stále oblíbenějšího hummusu. Výborný zdroj bílkovin a vlákniny.
Příprava
Před vařením je potřeba cizrnu namočit minimálně na 8 hodin. Pokud máte dost času, můžete nechat cizrnu 1-2 dny naklíčit. Zrno se tím oživí a nastartují se veškeré enzymatické procesy. Zlepší se výsledná chuť i stravitelnost. Cizrnu propláchněte, zalijte čistou vodou a nechte v teple bobtnat. Vodu vyměňujte alespoň dvakrát denně. Nakonec vodu slijte, vyberte a vyhoďte tmavá zrna, která neklíčí. Propláchněte a zalijte čistou vodou. Přiveďte k varu. Cizrnu vařte zhruba jednu hodinu, nenechte ji ale vřít jako brambory, jenom lehký var. Sůl přidejte až na konci vaření, stejně jako u ostatních luštěnin. Po hodině cizrnu ochutnejte, pokud se vám zdá ještě příliš tvrdá, klidně ve vaření pokračujte.
Složení: Cizrna
Země původu: Argentina/Rusko
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého.
Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Gramáž | 1000g |
---|
na 100 g | |
Energetická hodnota | 1453 kj / 342 kcal |
Tuky | 1,2 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 57 g |
– z toho cukry | 5,1 g |
Vláknina | 19 g |
Bílkoviny | 23 g |
Sůl | 0 g |
Gramáž | 1000g |
---|