Arašídy obsahují vitamíny skupiny B (B1,B2, B3, B5), dále nenasycené tuky, proteiny, hořčík, vápník, zinek a fosfor. Pražená – solená varianta se výborně hodí na výrobu arašídového másla.
Něco málo k původu a pěstování arašídů
Arašíd, burák nebo také burský ořech je semenem rostliny podzemnice olejné, která pochází z Jižní Ameriky. Arašídy patří k suchým skořápkovým plodům a řadí se mezi luštěniny.
Jaké látky a živiny arašídy obsahují?
- Bohatý zdroj rostlinných bílkovin (až 25%) – velmi dobře zasytí
- Vysoké množství nenasycených mastných kyselin – jsou velmi důležité pro tělesné funkce
- Vitamíny – B1, B3, B5, B6, B9 – mají příznivý vliv na funkce mozku a metabolismus
- Antioxidanty – arašídy obsahují významné množství koenzymu Q10 a resveratrolu (zpomalují stárnutí buněk a mají pozitivní vliv na srdce)
- Sodík – díky soli obsahují arašídy také dostatečné množství sodíku, který podporuje činnost ledvin, je důležitý pro růst a zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů (doporučená dávka sodíku je 450 – 2000 mg)
Příprava a použití arašídů
Nejoblíbenějším produktem z arašídů je arašídové máslo. Pokud máte rádi jemně slanou arašídovou chuť, tak jsou tyto arašídy pro výrobu krému ideální. Chutnají výborně i jen tak nasypané do misky na zobání.
TIP
Arašídové máslo je výborné do kaší, na namazání pečiva nebo jen tak samotné na lžičku. Loupané arašídy rozmixujte v mixéru. Nechte směs pár minut odpočinout. Můžete vmíchat doplňkové suroviny jako kokos, skořici, med. Mixujte do požadované konzistence.
Arašídy patří mezi potraviny, v nichž se nacházejí všechny základní živiny v nadprůměrném množství.
Složení: Arašídy (alergen), sůl
Administrativní zařazení: Skořápkové plody, loupané, pražené, solené
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal nebo gastro balení
Země původu: Argentina
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, sezamu a oxidu siřičitého. Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Energetická hodnota | 2634 kj / 630 kcal |
Tuky | 51 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 6 g |
Sacharidy | 18 g |
– z toho cukry | 4 g |
Vláknina | 7 g |
Bílkoviny | 24 g |
Sůl | 6 g |