Arašídy pražené horkým vzduchem s vysokým obsahem vitamínů skupiny B. Více
Arašídy pražené horkým vzduchem s vysokým obsahem vitamínů skupiny B (B1,B2, B3, B5), dále nenasycené tuky, proteiny, hořčík, vápník, zinek a fosfor. Pražená – nesolená varianta se výborně hodí na výrobu arašídového másla.
Něco málo k původu a pěstování arašídů
Arašíd, burák nebo také burský ořech je semenem rostliny podzemnice olejné, která pochází z Jižní Ameriky. Arašídy patří k suchým skořápkovým plodům a řadí se mezi luštěniny.
Jaké látky a živiny arašídy obsahují?
- Bohatý zdroj rostlinných bílkovin (až 25%) – velmi dobře zasytí
- Vysoké množství nenasycených mastných kyselin – jsou velmi důležité pro tělesné funkce
- Vitamíny – B1, B3, B5, B6, B9 – mají příznivý vliv na funkce mozku a metabolismus
- Antioxidanty – arašídy obsahují významné množství koenzymu Q10 a resveratrolu (zpomalují stárnutí buněk a mají pozitivní vliv na srdce)
Příprava a použití arašídů
Arašídy doporučujeme před konzumací na 12 hodin namočit a poté propláchnout – stejně jako všechny ostatní ořechy, i arašídy obsahují antinutrienty, které zhoršují trávení. Procesem máčení se výrazně zlepšují nutriční hodnoty – dojde k tzv. aktivaci, v této fázi jsou oříšky nejhodnotnější.
Nejoblíbenějším produktem z arašídů je arašídové máslo. Je 100% přírodní a lahodné. Hodí se na namazání pečiva, do kaší, na pečení nebo jen samotné na zdravé mlsání.
TIP
Loupané arašídy rozmixujte v mixéru. Nechte směs pár minut odpočinout. Můžete vmíchat doplňkové suroviny jako kokos, skořici, med. Mixujte do požadované konzistence.
Arašídy patří mezi potraviny, v nichž se nacházejí všechny základní živiny v nadprůměrném množství.
Složení: Arašídy 100%
Administrativní zařazení: Skořápkové plody, loupané, pražené
Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal nebo gastro balení
Země původu: Argentina
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, sezamu a oxidu siřičitého. Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
Energetická hodnota | 2595 kj / 620 kcal |
Tuky | 49 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 6 g |
Sacharidy | 20 g |
– z toho cukry | 4 g |
Vláknina | 8 g |
Bílkoviny | 25 g |
Sůl | < 0,1g |