Powered by Smartsupp

Potěš své blízké dárkem a pořiď jim dárkový kupón

Tibetská houba – extrémní dávka probiotik

Hned zkraje je dobré zmínit, že se nejedná o žádnou klasickou houbu, jak název napovídá, ale o kvalitní kefírová zrna plná tělu prospěšných bakterií a mléčných a octových kvasinek. Tibetská houba ti tak díky těmto pomocníkům dodává potřebná probiotika (rovněž vitamíny a enzymy), která se usazují ve střevech a pomáhají ti spravovat trávení, podporují čištění těla a tím i orgánů, a stejně tak podporují správné fungování tvé imunity. 

Říká se totiž, že ve střevech se nachází 80 až 90% imunity... A pouze čisté tělo je schopné se bránit proti nemocem – proto na internetu najdeš opravdu dlooouhý výčet nemocí (např. jater, sleziny, slinivky, srdce, …), které Tibetské houby léčí.

Tibetská houba vyrábí z mléka kefír. Pije se co 24 hodin

Tibetská houba je živý organismus, který se rychle množí. Jejím působením vzniká z mléka kysaný nápoj, neboli kefír (každý určitě zná blahodárné účinky například kysaného zelí). Při správné péči žije houba spoustu let. Každopádně, doporučuji začínat na malých dávkách = kolem 1 dlc. kefíru. Ač se to nezdá, probiotika jsou velmi živá a pokud tvé tělo není zvyklé je přijímat, mohou ti způsobit zažívací potíže, tzn. průjem či zácpu. Stejně tak se nezalekni chuti, na kterou nejsi zvyklý. Je to zkrátka živý organismus a my jsme obecně navyklí konzumovat mrtvé potraviny, čímž se ochuzujeme o velký kus zdraví prospěšných látek a živin.

Po týdnu užívání můžeš dávku zdvojnásobit. Stejně tak se množí i houba – většinou se po týdnu násobí. Během 14 dnů už můžeš užívat dávku, která je ti příjemná. Tibetskou houbu doporučuji pít ráno na lačno nebo večer, jako poslední potravu před spaním.

Při manipulaci s houbou nepoužívej kovové předměty! Ideální jsou sklenice ze skla, lžička i cedník klidně z plastu.

Tibetská houba

Postup přípravy kefíru z Tibetské houby

  1. Tibetskou houbu vlož do skleničky s čerstvým mlékem, přikryj plátnem nebo víčkem a nechej 24 hodin pracovat, ideálně při teplotách 24 až 25 stupňů. Občas zamíchej. Ještě ideálnější variantou pak je, když necháš skleničku 12 hodin při pokojové teplotě a poté ji dáš na 12 hodin do lednice. Pokud se ti objeví na dně skleničky voda, nevadí to, jde o syrovátku. Stačí jen promíchat. Když ve skleničce najdeš malé kousky, jde o zdraví prospěšný tvaroh.
  2. Po 24 hodinách obsah sklenice promíchej a přeceď přes sítko. Osobně se mi nápoj přes sítko necedí zrovna nejlépe, proto Tibetské houby vylovím lžící nebo je rovnou piji a následně vracím do sklenice. Tento postup nezní zrovna nejchutněji, ale je efektivní a snadný. Tibetské houby následně jen propláchnu. Tento postup samozřejmě realizuj jen v případě, že kefír piješ ze sklenice sám.
  3. Pokud chceš, můžeš hned začít s výrobou nového nápoje. Opláchni skleničku a vrať do ní Tibetské houby a zalij je novým mlékem. 24hodinový postup opakuj.

Skleničku určitě vymývej po každém dopití nápoje. Tibetské houby proplachuj minimálně 1× za 2 týdny. 

Co dělat, když Tibetskou houbu nevyužíváš

Pokud houbu nevyužíváš, můžeš ji uskladnit v lednici, a to v uzavřené sklenici tak, aby byla celá ponořená do mléka. Houbu tedy dáš do lednice, za 2 dny vyměníš mléko, pak za týden nebo podle potřeby, když mléko zhoustne. Čím více mléka do sklenice dáš, tím méně se budeš starat. Po vyndání z lednice, pokud je tam Tibetská houba déle jak měsíc, pak následující 1 až 2 dny nemusí být kefír dobrý – je moc kyselý. Proto kefír 1× až 2× vylej. Pak ti začne houba opět fungovat normálně. Tibetské houby můžeš skladovat dlouhodobě i v mrazáku.

Pokud máš kefíru, že nevíš co s ním, můžeš ho dát slepicím a ostatním zvířatům nebo z něj můžeš vyrobit žervé sýr – kefír nalij do cedníku s kapesníčkem a nechej jej takto protékat jeden den. Vyteklá syrovátka je velmi zdravá, takže ji můžeš vypít nebo třeba použít do kvásku na chléb. To co ti zůstane v kapesníku přisol, přidej smetanu, bylinky a rovnou tu parádu mazej na pečivo. Rovněž můžeš použít jako masku na obličej a vlasy.

Tibetská houba kefír

Houba Kombucha – alternativa Tibetské houby

Tibetskou houbu bohužel v sortimentu nemáme. Nejbližší alternativou je houba Kombucha, kterou najdeš zde jako produkt Kombucha násada 150g sklo. A to včetně popisu přípravy.

V nabídce máme také hotové KOMBUCHA kvašené nápoje. Kombucha je svými účinky podobná účinkům Tibetské houby. Výhodou však je možnost koupit si kdykoliv už hotový nápoj.

Tento článek jsem pro tebe sepsal už v roce 2017, kdy jsem sám aktivně Tibetskou houbu pěstoval a svým zákazníkům zdarma posílal. Bohužel, dnes už kdysi plný mrazák namnožené houby zeje prázdnotou. Na bazarech ale určitě Tibetskou houbu najdeš a namnožíš si ji stejně, jako kdysi já.

Držím palce. 

Dalibor z Rage Fitness