Je kokosový cukr opravdu zdravější? A co ostatní sladidla?
Pokud se alespoň lehce zajímáš o zdravou stravu a zdravý životní styl, určitě tě neminulo téma okolo bílého cukru. Jak je nebezpečný. Jak může snad za všechny nemoci světa. A jak bys ho měl ideálně úplně odstranit z jídelníčku a nahradit ho alternativami, které jsou pro tvé zdraví a štíhlou linii mnohem příznivější. No… Něco na tom je. Ale opravdu jen něco hodně málo. Zcela zásadní roli totiž hraje množství cukru, které pravidelně konzumuješ a také, jakou alternativou si klasický bílý cukr nahradil. Není totiž všechno zlato, co se třpytí! Ale postupně…
Kde všude se cukr skrývá a jak moc je nebezpečný
Důležité téma, protože tady může být zakopaný pes. Cukr (konkrétně sacharóza) na tebe totiž nečíhá pouze ve sladkostech a v cukrovinkách, ale také v polotovarech, pečivu, ve sladkých nápojích, v energeťácích, v müsli, cereáliích… a tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Cukr je dokonce součástí i mléčných výrobků (tzv. laktóza) a ovoce a zeleniny (fruktóza). Proto je tak zásadní mít přehled o tom, co každý den jíš a piješ. Ať toho cukru zkrátka není moc – protože pak ano, cukr je opravdu problematický. Zvyšuje riziko nadváhy a obezity, nádorových onemocnění, cukrovky 2. typu, zubních kazů atd.
Pokud jsi ale aktivní, dbáš na kvalitu, pestrost a vyváženost toho, co konzumuješ, nemusíš se přiměřené konzumace bílého cukru a jeho alternativ obávat. Většina onemocnění s ním spojená je právě z důvodu konzumace nadměrného množství, a navíc velmi často v kombinaci s nasycenými tuky a celkovou špatnou životosprávou.
Alternativy bílého cukru – zázrak, nebo marketingový tah?
Na trhu najdeš různé přírodní alternativy slazení. Vyznat se v nich ale může být pro běžného smrtelníka docela oříšek. Navíc, některé z nich slibují hotové zázraky, ale skutečnost je taková, že se se svými hodnotami téměř vyrovnají běžnému bílému rafinovanému cukru = nemají oproti němu žádné benefity. Spíš bys je tedy měl brát jako chuťové zpestření své stravy. Na druhou stranu existují i opravdu zdravější varianty slazení, které stojí za používání.
Pojďme se tak na ně podívat trošku více zblízka. Tedy na ty přírodní alternativy. Umělá sladidla, jako sukralóza, sacharin, aspartam atd. necháme zase na jindy.
Přírodní alternativy cukru, které stojí za vyzkoušení
KOKOSOVÝ CUKR
Chuť kokosového cukru připomíná opražený karamel. Vyrábí se z květů kokosové palmy, kdy základem je kokosová míza, která vytéká z palmových květů po jejich naříznutí. Ta po několika hodinách vaření zhoustne, zkaramelizuje a následně se prodává jako kokosový sirup. Pokud se ale tento sirup dále suší, vznikne z něho kokosový cukr ve formě krystalků. Ty jsou o něco tmavší než u třtinového cukru.
Kokosový cukr není rafinovaný jako bílý cukr, takže obsahuje i určité množství antioxidantů, aminokyselin a celou řadu vitamínů (např. skupiny B) a minerálů (převážně hořčík, draslík, zinek a železo). Velkou výhodou kokosového cukru je jeho nižší glykemický index ve srovnání s ostatními sladidly. To v praxi znamená, že po něm pomaleji stoupa hladina cukru v krvi, a tak je kokosový cukr vhodný i pro diabetiky.
Je ale kokosový cukr zdravější alternativou bílého cukru? NO, MOC NE. Obsahuje totiž 94 g sacharidů na 100 g, z čehož je 78 g cukr. A to je opravdu hodně. Má ale specifickou karamelovou chuť a aroma, která pozvedne tvé skořicové muffiny, jablečnou buchtu, karamelový cheesecake nebo třeba ovocný koláč o úroveň výš. Ale pozor, kokosový cukr je typický nižší sladivostí, takže ho budeš muset použít trochu více než běžného cukru – pokud se teda nesnažíš o odnaučení nadměrného slazení.
SUPER TIP na BIO kokosový cukr
Kokosový cukr BIO od RageFitness:
TŘTINOVÝ CUKR
Třtinový cukr a klasický bílý cukr se od sebe liší hlavně způsobem výroby – třtinový cukr se vyrábí z cukrové třtiny, bílý cukr z cukrové řepy. Stejně jako kokosový cukr neprochází rafinací, takže si zachovává určité množství vitamínů, minerálních látek a díky melase také hnědé zbarvení. Výživovými a kalorickými hodnotami se ale takřka od bílého cukru neliší. Má však zajímavější, lehce karamelovou chuť, takže se více hodí do pečení. O zdravější alternativě ale mluvit nemůžeme.
SUPER TIP na tmavý třtinový cukr
HNĚDÝ CUKR
Jde o klasický bílý cukr z cukrové řepy, který ale neprošel rafinací. Zachovává si tak díky melase hnědou barvu a také určité množství vitamínů, minerálů a jiných bioaktivních látek. Ale to je vše. Se zdravější alternativou hnědý cukr nemá nic společného.
MED
Je opravdu pověst medu, jakožto zdravého slazení, které vyléčí každou rýmu, bolavý krk a další zdravotní neduhy, pravdivé? Med totiž kromě vitamínů a minerálů skutečně obsahuje fenoly, organické kyseliny, enzymy, karotenoidy a další jedinečné bioaktivní látky s prospěšnými účinky. Jak moc jsou ale účinné, to je otázkou… Jistotou je ale to, že o většinu z nich přicházíš, pokud si med dáváš třeba do horkého čaje. A zároveň, pokud se blíže podíváš na nutriční složení medu, zjistíš že z cca 80 % jej tvoří jednoduché cukry, konkrétně glukóza a fruktóza, takže se zase tak moc od běžného bílého cukru neliší = o moc zdravější není. Chuť je však nezaměnitelná, takže sem tam nějaká ta lžička medu není vůbec na škodu.
SUPER TIPY na poctivý med
- domácí květový pastovaný med z Opavska 1000 g sklenice
- domácí květový lesní med z Opavska 1000 g sklenice
JAVOROVÝ SIRUP, AGÁVOVÝ SIRUP, DATLOVÝ SIRUP, …
Sirupy z všemožných surovin jsou samostatnou kategorií. Když si ale shrneš všechny informace, zjistíš, že se svým složením až tak moc neliší – převažuje v různé formě cukr. Nejde tedy o zdravější variantu slazení. Ovšem na občasné dochucení například palačinek a lívanců jsou tyto sirupy chuťově naprosto perfektní. Určitě vyzkoušej.
SUPER TIPY na sirupy
ČEKANKOVÝ SIRUP
Pak je tu ale jeden výtečník, který boří veškerá fakta o výše zmíněných sirupech. Čekankový sirup. Ten je svým složením zcela unikátní, protože obsahuje minimálně 91% extrakt z kořene čekanky, dále karamel, sukralózu pro doslazení a zvlhčující látku glycerol. Sice tedy nejde o 100% přírodní produkt, ale díky vysokému obsahu vlákniny (inulin, který pozitivně ovlivňuje složení střevního mikrobiomu), má čekankový sirup nízký glykemický index a podíl cukru je menší než 5 %. V porovnání s ostatními přírodními sladidly má čekankový sirup o 45 % méně kalorií a až o 95 % méně cukru. Jeho sladivost je oproti bílému cukru cca poloviční. Tyto všechny benefity dostávají čekankový sirup mezi zdravé alternativy v kategorii slazení.
SUPER TIP na čekankový sirup
STÉVIE
Stévie je přírodním sladidlem, jejíž sladivost se udává 200× až 300× větší v porovnání s běžným cukrem. Výhodou stévie je také její nulová kalorická hodnota a to, že nijak nezvyšuje hladinu krevního cukru. Její jedinou nevýhodou je ale její chuť, která nemusí každému sednout. Pokud ale tobě chuť stévie nevadí, mužeš ji zařadit mezi zdravé alternativy slazení.
XYLITOL
Xylitol můžeš také znát pod názvem březový cukr. Jde o cukerný alkohol a jak už samotný název napovídá, toto přírodní sladidlo se získává z březového dřeva, ale také ze švestek, malin či z kukuřice. Svou strukturou se podobá běžnému krystalickému cukru. A má také velmi podobnou sladivost. Velký rozdíl je však v tom, že má zhruba o 40 % méně kalorií a minimální glykemický index – je tak vhodný i pro diabetiky. Xylitol také působí preventivně proti vzniku zubního kazu, proto se používá při výrobě žvýkaček a dalších sladkostí. Při větších dávkách však může mít projímavé účinky, ovšem v běžném množství je pro tebe zcela zdravou alternativou oproti bílému cukru.
SUPER TIP na xylitol
ERYTRITOL
I erythritol se řadí mezi cukerné alkoholy, který na první dobrou připomíná krystalový cukr. Přirozeně se vyskytuje v některém ovoci (např. hrozny, broskve, meloun, …), zelenině, houbách nebo ve fermentovaných potravinách. Zároveň se vyrábí přirozenou fermentací glukózy. Erytritol se může pyšnit nulovou kalorickou hodnotou (v nezměněné podobě odchází v moči), nízkým glykemickým indexem (ideální pro diabetiky) a sladivostí na úrovní 60 až 80 % běžného cukru. Nemá také žádnou pachuť, takže ho můžeš kombinovat s jinými sladidly o ještě vyšší sladivosti – oblíbený je se stévií. Každopádně, Erytritol, stejně jako xylitol, je pro tebe v běžném množství zdravou variantou slazení.
SUPER TIP na erytritol
Čím tedy sladit
Pokud jsi dočetl až sem, tak víš, že variant, kterými můžeš běžně sladit je mnoho – což je super zpráva! Můžeš je tak všechny beze strachu střídat podle vlastních preferencí, cílů a aktuálního složení tvého jídelníčku. Jediné co, tak je důležité řešit množství! A je jedno, jestli jde o běžný bílý cukr, kokosový cukr, čekanková sirup, med nebo třeba xylitol. Prostě s rozumem!
Pokud však chceš cukr skutečně omezit (hubnutí či cukrovka), raději sáhni po těch alternativách, které mají nízký nebo nulový obsah energie a jednoduchých sacharidů = xylitol, erytritol, stévie a čekankový sirup. No a také omez slazené nápoje, různé „hotovky” a další sladkosti na minimum.
Rage Fitness – vše pro sport a zdravý životní styl
Na českém trhu, konkrétně v Opavě, fungujeme od roku 2017. Dovážíme prémiové superpotraviny, ořechy, semínka, sušené ovoce, těstoviny, oleje a další zdravé potraviny a doplňky z celého světa. Stejně tak máme skladem kompletní sportovní výživu, po které tvé tělo i mysl pošlapou jako dobře namazaný stroj. Vyrábíme si i vlastní snídaňové instatní kaše, ořechová másla a další dobroty.
No a pak je tu náš kratom a CBD. Víme totiž, jaké zázraky oba dokáží... a proto je chceme v prvotřídní kvalitě nabízet všem, kteří z nich mohou mít patřičný užitek. A to je to, co nám lidsky dávalo a dává největší smysl.
Dalibor z Rage Fitness
DALŠÍ ČLÁNKY ZE SEKCE PORADNA ZDE