Powered by Smartsupp

Co je xylitol? Březový cukr jako zdravá alternativa slazení

Běžný bílý cukr – sacharóza – má u většiny z nás své pevné místo v kuchyni. Jeho nadměrná konzumace však vede k řadě zdravotních problémů, včetně obezity, zubního kazu a diabetu. A lidé si to čím více uvědomují. Proto také stoupá zájem o jeho alternativy, které nejenže sladí, ale také přináší nějaké ty zdravotní benefity.  

No a jak je na tom xylitol, který patří mezi ty nejpopulárnější přírodní sladidla? Na to odpoví náš rádce. 

TIP K PŘEČTENÍ: Je kokosový cukr opravdu zdravější? A co ostatní sladidla? Bílý cukr je rafinovaný jed, zlo, zabiják, … obdobných přirovnání by si našel spoustu. Co je na tom pravdy? A jak je na tom např. oblíbený kokosový cukr, třtinový cukr, med, různé sirupy… ? Odpovědi ti dá náš rádce.

Co je xylitol? 

Název xylitol pochází z řeckého slova xyl, což znamená dřevo. Přípona itol zase označuje cukerné alkoholy. Běžně se tomuto přírodnímu sladidlu ale říká březový cukr. A jak už tento název napovídá, získává se z březového nebo bukového dřeva, ale také ze švestek, malin, jahod či z kukuřice. Xylitol je bílá krystalická látka, která se svou strukturou podobá běžnému bílému cukru. Dokonce i obdobně chutná a má také velmi podobnou sladivost = můžeš ji tak použít jako náhražku 1:1. Xylitol jako přísada v potravinách má označení E 967.

VÍŠ, ŽE xylitol si umí vytvořit i tvůj organismus? Dospělý člověk může vyprodukovat až 15 gramů xylitolu denně. 

Březový cukr vs. běžný bílý cukr

Co ale dělá březový cukr oproti běžnému cukru zdravější alternativou? Zhruba o 40 % méně kalorií a minimální glykemický index (GI). Xylitol je tak pro tebe perfektní volbou, pokud se snažíš zhubnout nebo jsi diabetik a musíš si hlídat hladinu cukru v krvi.

No a pak je tady ještě jeden benefit. Xylitol působí preventivně proti vzniku zubního kazu. Bakterie, které se běžně pohybují v ústní dutině, ho totiž nejsou schopné metabolizovat, takže nezvniká kyselé prostředí, jež narušuje zubní sklovinu. Xylitol tyto bakterie naopak potlačuje. Proto se také často používá jako sladidlo v různých žvýkačkách a dalších sladkostech, které se označují jako „bez cukru”. Dokonce se žvýkání žvýkaček s xylitolem doporučuje jako alternativa čištění zubů v průběhu dne.

SUPER TIP na xylitol

Na co si dát u xylitolu pozor

I když se xylitol obecně považuje za zcela bezpečný, při nadměrné konzumaci ti může způsobit trávicí problémy, jako je nadýmání, plynatost nebo průjem. Tyto problémy jsou způsobené tím, že xylitol se v těle pomalu vstřebává a může fermentovat v tlustém střevě.

V běžném množství je pro tebe každopádně zcela zdravou alternativou oproti bílému cukru.   

A na pozoru by každopádně měli být majitelé psů. Xylitol je pro čtyřnohé mazlíčky totiž extrémně nebezpečný – především těch malých plemen. I malé množství jim může způsobit hypoglykémii (nízkou hladinu cukru v krvi), záchvaty, poškození jater a v nejhorším případě i smrt. Takže pozor jak na samotný xylitol, tak i na potraviny, kterého ho obsahují. 

Xylitol v kuchyni

Používání xylitolu v kuchyni je velmi jednoduché. Můžeš ho využít jako sladidlo v řadě receptů, ať už při pečení, vaření nebo jako přímou náhradu cukru v kávě či čaji. Je však potřeba, abys mě na vědomí, že březový cukr má jiné chemické vlastnosti než běžný rafinovaný cukr, což ti může ovlivnit strukturu a chuť připravovaného pokrmu. Například při pečení se ti bude xylitol chová odlišně, protože nemá schopnost karamelizovat – budeš tak mít trochu jinou barvu a texturu pečiva. Stejně tak měj na paměti, že xylitol nemá fermentační vlastnosti jako cukr. To znamená, že není vhodný pro přípravu pečiva nebo nápojů, kde je zapotřebí kynutí.

SUPER TIP na další přírodní sladidla

Podrobné informace o čekankovém sirupu pro vás máme zde: Čekankový sirup: fenomén na poli alternativního slazení.

A co kolega erytritol?

I erythritol se řadí mezi cukerné alkoholy, který připomíná krystalový cukr. Běžně se vyskytuje v některém ovoci (např. meloun, hrozny, broskve, …), zelenině, houbách nebo ve fermentovaných potravinách. Zároveň se vyrábí přirozenou fermentací glukózy. Erytritol se může pyšnit nulovou kalorickou hodnotou (v nezměněné podobě odchází v moči), nízkým glykemickým indexem (ideální pro diabetiky) a sladivostí na úrovní 60 až 80 % běžného cukru. Nemá také žádnou pachuť, takže ho můžeš kombinovat s jinými sladidly o ještě vyšší sladivosti – oblíbený je se stévií.

SUPER TIP na erytritol

Rage Fitness – vše pro sport a zdravý životní styl

Na českém trhu, konkrétně v Opavě, fungujeme od roku 2017. Dovážíme prémiové superpotraviny, ořechy, semínka, sušené ovoce, těstoviny, oleje a další zdravé potraviny a doplňky z celého světa. Stejně tak máme skladem kompletní sportovní výživu, po které tvé tělo i mysl pošlapou jako dobře namazaný stroj. Vyrábíme si i vlastní snídaňové instatní kaše, ořechová másla a další dobroty. 

No a pak je tu náš kratom a CBD. Víme totiž, jaké zázraky oba dokáží... a proto je chceme v prvotřídní kvalitě nabízet všem, kteří z nich mohou mít patřičný užitek.  A to je to, co nám lidsky dávalo a dává největší smysl.

Dalibor z Rage Fitness

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SEKCE PORADNA ZDE

Doporučené produkty3

Co o nás zákazníci napsali